Ievads epilogam

Juris Rubenis • 2018. gada 1. maijs

Nāve ir viena no lielajām dzīves tēmām. Patiesībā tā ir daļa no dzīves, taču nereti no nāves tik ļoti baidāmies, ka cenšamies to nepamanīt, cik ilgi vien iespējams. Vienlaikus visas garīgās tradīcijas uzsver, ka dzīvei īsti gatavs ir tikai tāds cilvēks, kurš sastapies ar nāvi. Gan senās, gan mūsdienu iniciācijas tradīcijas cilvēku vienmēr ved cauri sava veida miršanas pieredzei, kas palīdz atrast īstos orientierus un vilkmi dzīvei.

Transpersonālās psiholoģijas dibinātājs Staņislavs Grofs ir pārliecināts, ka mēs visi reiz jau esam satikušies ar nāves pieredzi, un tas noticis piedzimstot. Katrs bērns dzimšanas procesā spiests atstāt agrāko dzīvi (mirstot prenatālajai dzīvei) un nonākt jaunā pasaulē. Tā ir pirmā lielā krīze, ar kuru sākas ikviena dzīve.

Režisore un māksliniece Indra Sproģe ar savu radošo komandu ir radījusi smalku animācijas filmu “Ievads epilogam”, kas stāsta par nāvi, precīzāk, par to, kā cilvēks uztver miršanu un ko tā patiesībā varētu nozīmēt. Tā ir neparasta, ļoti iedvesmojoša filma, kas par esamības lielajām tēmām cenšas runāt bez vārdiem. Varbūt ar vārdiem par to vispār daudz pasacīt nav iespējams?

Šīs filmas pirmizrādi var noskatīties kinoteātra Splendid Palace īsfilmu seansā 4. maijā plkst. 16.30. Ieeja bez maksas.

http://www.splendidpalace.lv/lv/movies/view/2892