Ola

2017. gada 15. decembris

Ulda Pīlēna izstrādātais projekts paredz celt institūta ēku stikla olas formā. Caurspīdīgs materiāls simbolizē attiecības, uzsverot emocionālās inteliģences izcilo nozīmi mūsdienu sašķeltajā pasaulē. Stikla sienas māca atvērtības un uzticēšanās prasmi.

Ola ir ļoti ietilpīgs dzīvības un pārveides simbols. Tas atgādina dzīvības procesa sākotnējo apslēptību, intimitāti un attīstības pakāpeniskumu. Katrā cilvēkā uz izšķilšanos gaida neticami liels potenciāls. Mums tikai jārada labvēlīga vide, lai tas varētu dzimt. Dzīvības procesu olā nav iespējams paātrināt, mums ir jāciena dabiskais attīstības ātrums.

Ēkas pirmajā stāvā, “olas” dziļākajā vietā, kur parasti ir “olas dzeltenums”, atradīsies apaļa meditācijas telpa. Šajā telpā neiespīdēs ārējā gaisma, mudinot katru cilvēku atklāt gaismas avotu savā dvēselē.

Pirmajā stāvā paredzētas arī īpaši pielāgotas telpas darbam ar ķermeni – jogas nodarbībām un citām ķermeņa inteliģences attīstīšanas praksēm.

Ēkas pirmais stāvs paredzēts semināriem un meditācijas retrītiem, tas nedaudz iegremdēts zemē un ar apstādījumiem (dabu!) maigi atdalīts no sabiedriskās ārtelpas. Tas simbolizē “olas čaumalu”, kas saudzīgi paslēpj trauslo dzīvības tapšanas norisi, iekams tā gatava atklāties pati.

Otrais stāvs ir ārpasaulei atvērts. Tajā paredzēta bibliotēka – apaļa telpa, novietota tieši virs meditācijas telpas, simbolizējot garīgās un mentālās inteliģences vienotību, mentālajiem procesiem smeļot spēkus garīgās pieredzes dzīlēs.

Otrajā stāvā būs arī biroja telpas, neliela kafejnīca, transformējamas telpas konferencēm ar lielāku apmeklētāju skaitu, kuras plānots regulāri organizēt ar izcilu viesu piedalīšanos. Gaišajās un plašajās telpās tiks organizētas mākslas izstādes, koncerti, literāras pēcpusdienas.

Blakus galvenajai ēkai tiks uzcelta neliela viesnīca. Tajā semināru un retrītu dalībnieki varēs ērti dzīvot pasākumu laikā, kas ilgs vairākas dienas.

Abu ēku celtniecībā izmantotie skaņu izolējošie materiāli palīdzēs celtnēs radīt klusuma, miera un vērības gaisotni.

Ēkas būs aprīkotas ar mūsdienu tehnoloģijām, lai būtu ērtas semināru dalībniekiem un sniegtu visu nepieciešamo atbalstu semināru un retrītu vadītājiem.

Ēkas raksturos lakonisms, divdesmit pirmā gadsimta arhitektūras risinājumi, kā arī ekoloģiski un ilgtspējīgi materiāli – betons, stikls, metāls, koks.

 

Darbu jaunajā centrā plānots uzsākt 2019. gada vasarā.